Hova vezet a chiphiány az autógyártásban?

micro chip 2021 08 26 18 11 51 utckA globális chiphiány már Magyarországon is termelésingadozást okoz. A rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét kiszámíthatatlanná tette az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága.

A Suzukinál például már egyhavi termelési darabszám kieséséhez vezetett a chiphiány, illetve jelenleg egy műszakban folyik a termelés.

Ebben az esetben hiába jelentkezik ugyanúgy vevői igény a modellek iránt, az értékesítési tervek mégis folyamatos felülvizsgálatra szorulnak, hiszen igazodni kell a legyártható darabszámhoz. A cég kommunikációs vezetője kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a hazai piacon egyelőre nem számottevően növekedett a várakozási idő, mindez annak köszönhető, hogy a várható nehézségeket előre bekalkulálva az év első felében nagyobb készletekkel dolgoztak.

Megfigyelhető az a tendencia, hogy mivel a nemzetközi helyzet következményeként emelkedtek a gyártási költségek, azok részben beépülnek az árba.

Általánosságban az autógyártási piac minden szereplőjéről elmondható, hogy rugalmas termelésszervezéssel próbálnak úrrá lenni a helyzeten, illetve mindenhol cél a teljes dolgozói állomány megtartása, ugyanakkor számítanak arra, hogy a chiphiány probléma még hónapokon át sújtja az ipar ezen területét.


Nyomtatás