Ha tavasz, akkor klímatisztítás

Komoly fertőzések kialakulását kerülhetjük el a klímaberendezések rendszeres karbantartásával. A nagy hőmérsékletkülönbség miatt lecsapódó víz jó esetben a lefolyócsövön át távozik, ám, ha a lefolyó eltömődött, különböző súlyos betegségeket okozó gombák telepedhetnek meg rajta.

Mi a teendő?

Lehetőségünk van autószervizeket felkeresni, illetve kifejezetten klímatisztítással foglalkozó helyek is rendelkezésünkre állnak, de ha van rá egy kis időnk, házi tisztítással is sokat tehetünk a klímánkért.

Az erre a célra használható folyadékoktól, haboktól óva intenénk mindenkit, hiszen bár hatékonyan tisztít, de komoly odafigyelést igényel, hogy semmiképpen ne jusson sok a kocsi szellőzőjárataiba, ugyanis tömítő szivacsokat tehet tönkre vagy rosszabb esetben különböző elektronikákra folyva rövidzárlatot okozhat. A házi klímatisztítás tehát nem igényel szaktudást, de fontos, hogy nem megfelelő termékválasztással akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatunk.

Mit ajánlunk mi?eng pl Decontamination Spray Singel Use Granate 200 Ml Pine 3296 2

A könnyen beszerezhető Magneti Marelli bombát jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hiszen:

  • használatához nem kell megbontani a szellőzőrendszert,
  • a tisztítás nem igényel tapasztalatot, se komolyabb szerszámkészletet,
  • egyszerű használni.

Bár a termék rendkívül hatékony eseti kezelésre, ettől függetlenül néhány évente érdemes ellátogatnunk szakszervizbe is, ugyanis a gombákat, penészeket elpusztítja, de a lerakódásokat nem távolítja el.

Tipp: minden megérkezéskor érdemes rászánni az időt, hogy a motor leállítása előtt néhány percig kikapcsolt klímával járassuk a szellőzést. Így kisebb eséllyel marad víz a rendszerben.

Alaposabb klímatisztításra van szükségem – mit tegyek?

Ha a házi klímatisztítás nem opció, mert például használtan vettük a kocsit, akkor irány egy autószerviz vagy kimondott klíma szakszerviz.

Profi szakműhelyben történő tisztítás során a szellőzőrendszer járatai mellett az elpárologtatót is gombaölő vegyszerrel kezelik.

Szervizek kedvelt eszköze a klímatisztításhoz az Ózongenerátor. Jelenleg az ózon a leghatékonyabb klímatisztító, ami sikerrel veszi fel a harcot a káros szennyeződések ellen, ráadásul gáz halmazállapotának köszönhetően az autón belül mindenhova eljut.

Extrém segítségre van szükségem – mi a teendő?

Hosszú időn át elhanyagoltuk a klímát, és már nem elég a klasszikus tisztítás?

Használt autónk előző tulajdonosa dohányzott?

Látogassunk el egy kifejezetten klímákkal foglalkozó szakszervizbe!

Az itt használt gépek:

  • eltüntetik a lerakódott szennyeződéseket is,
  • egészséges, és kellemes levegőt biztosítanak a kocsin belül,
  • szakszerű tisztítást tesznek lehetővé azokban az esetekben is, amikor a hagyományos karbantartás már nem elegendő.

És a ráadás!

Bármelyik klímatisztítási módszert is választjuk, minden esetben érdemes utána tiszta, új pollenszűrőt használni, amelyet min. évente, de lehetőség szerint félévente érdemes kicserélni.


Nyomtatás